203 жалби, сигнали и петиции са постъпили в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации от началото на мандата на 43-то Народно събрание, заяви Бойка Маринска, председател на комисията за взаимодействие с неправителствените организации /НПО/. В това число влиза и броят на повтарящите се жалби, в които се предоставят нови данни и обстоятелства поради факта, че се налага повторна обработка, свързана с тяхното проучване.

След като постъпят оплаквания, Комисията изпраща писма до компетентните органи, с които ги призовава да информират жалбоподателите и членовете на комисията за всички действия по поставените проблеми. "Често тези отговори не се изпращат на жалбоподателите, което налага сътрудниците на комисията да им ги изпращат допълнително", коментира председателят на Комисията за взаимодействие с НПО Бойка Маринска по време на днешното редовно заседание.

В случаите, когато институциите не отговарят в законоустановения срок, комисията им изпраща "напомнителни" писма, които до момента са 15 на брой. Най-често гражданите се оплакват по теми като социалното подпомагане, съдебната система, нарушени потребителски права, жалба от монополите, действие и бездействие на органите на МВР, незаконно строителство, образование и здравеопазване, актове, действие и бездействие на органите на местната власт и други.

Най-много жалби са постъпили от софиянци, а след тях се подреждат гражданите, живеещи в Русе, Враца, Велико Търново и Пазарджик.

Пет приемни с участието на депутати и експерти са организирани от началото на мандата. Зам.-председателят на комисията Снежана Дукова прояви интерес към ефективността от разглеждането на оплакванията. Няма обаче яснота при колко от жалбите хората са реално подпомогнати. Иначе се води регистър, в който се отразяват въпросите отправени към институциите и техните отговори, така че Дукова може да получи справка.

"Резултатът от работата и ефективността зависи от институциите", коментира Маринска, допълвайки, че членовете на комисията са като диспечери, които напомнят на институциите , че трябва да си свършат работата.

До 10 април одобрените за участие в Обществения съвет към Комисията по взаимодействие с НПО трябва да излъчат свои представители.

Общо 62 заявления от неправителствения сектор са постъпили до 13 март. Председателят на комисията Бойка Маринска поясни, че първоначалният срок за заявяване на участие е бил до 3 март. До тази дата обаче неправителственият сектор е бил слабо активен, поради което крайният срок бил удължен.

Само 56 НПО-та отговарят на критериите на комисията. Първото изискване към тях е било да са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и да са осъществявали своята дейност не по-малко от 3 години преди датата на подаване на заявлението за участие в една от следните сфери: развитие на местните общности, законодателство, застъпничество, публични политики, международни и европейски въпроси и политики, правосъдие, вътрешна сигурност и обществен ред, въпроси и политики на българите в чужбина, правата на хората с увреждания, здравопазване и други.

За да бъдат одобрени, към неправителствените организации е било поставено изискване да притежават опит в разработването, изпълнението, мониторинга или оценката на стратегии, програми, политики или проекти в една или няколко от посочените области на компетентност, както и да имат експерти.

Комисията е "отрязала" шест организации, тъй като не са покрили един или повече от критериите: Фондация "Европа", Българска асоциация на организациите за подкрепа на пострадалите, Фондация за подпомагане жертвите на престъпления и борба с корупцията, Сдружение "За учителя", Национална социална общност и Народно читалище „Тракия - 2009".

След днешното заседание всяка неправителствена организация  ще бъде поканена с писмо от председателя на комисията Бойка Маринска, да създаде нужната организация и да участват в Обществения съвет.

Най-сериозен интерес неправителственият сектор е демонстрирал в сферата на образованието и науката, където са получени заявления от 5 организации. Следват етническите въпроси, развитието на гражданското общество, правосъдието и вътрешната сигурност. По едно заявление има в сферата на правата на жените, международните въпроси и политики.

След великденската ваканция на заседание на комисията ще бъдат избрани председателят и членовете на Обществения съвет.