БСП дава земеделският министър Мирослав Найденов на прокурор заради добива и търговията с дървесина.

Търговия с дървесина в ЕС не се прави чрез борси, това е една отречена практика, заяви на брифинг в НС Меглена Плугчиева. Практиките са много по-прости - държавата като собственик на горите възлага съотвено добива на частни дърводобивни фирми и добитата дървесина се продава от временен или постоянен склад, обясни тя.

Министър Найденов:
Явно пречим на някакви схеми
Още...

Смятаме, че Мирослав Найденов вдига цената на дървесината в тази криза и в този студ, категорична бе на свой ред и Корнелия Нинова.

По заповед на министъра 42 % от дървесината се пордава чрез стоковата борса. По думите на Нинова това е нарушение на Закона за стоковите борси и тържища и по точно заради начина, по който са избрани 6-те фирми, които да продават на Стоковата борса.

Даваме Мирослав Найденов на прокурор, искаме проверка извършено ли е престъпление по начина, по който са избрани 6-те фирми, които са избрани да търгуват дървесина на стоковата борса, каза Нинова.

Земеделският министър е помолил Борсата да посочи фирмите, които да търгуват дървесина на нея. Борсата посочва фирмите, но според социалистите част от тях са приближени до борсата и до управляващите.

Законът за стоковите борси и тържища е нарушен, защото той изисква да се организира конкурс за избор на фирми, които да търгуват на борсата. По думите на Нинова, Мирослав Найденов повишил комисионните на 6-те фирми. Така тези фирми ще получат 2 милиона лева.