Лидерът на опозиционния „Ционистки съюз" Ицхак Херцог заяви, че неговата партия няма да се присъедини към следващото правителство и обвини Бенямин Нетаняху в расизъм, съобщава АП.

Херцог изтъкна пред Army Radio, че неговият „Ционистки съюз", който завърши втори след проведените във вторник предсрочни парламентарни избори, ще остане в опозиция и ще „предизвиква дясното правителство на малцинството".

Той критикува кампанията на Нетаняху, подчертавайки, че е имало много расизъм в нея и се е основавала на „лъжи, враждебност и подстрекаване на страх".

В последния момент, за да спечели по-голяма подкрепа на изборите, Нетаняху заяви, че арабите са били накарани да гласуват масово и че заплашват годините управление на неговата партия „Ликуд".

Белият дом и израелските араби обвиниха Нетаняху в расизъм.

Според резултатите от изборите „Ликуд" получава 30 места в 120-местния Кнесет. „Ционисткият съюз" е втори с 24 мандата. Останалите партии, които влизат в парламента, са: Обединена арабска листа с 13 места; Йеш Атид" с 11 места; „Кулану" 10 места; „Еврейски дом" събира 8 места; „Шас" взема 7 места; „Нашият дом Израел" и "Яхадут Хатора" вземат по 6 места, а „Мерец" 5 места.

Дясноцентристите имат най-голям шанс за съставяне на кабинет. Нетаняху вече се обади на няколко лидери на партии за започване на консултации.

Десните и религиозни партии, включително дясноцентристката „Кулану", печелят общо 67 места, а центристите, левите и арабските партии - 53.

Рекорден брой жени влизат в парламента - 28. Също така има по-голям брой араби - 17.
Избирателната активност е 72,3%, най-високата от 1999 година, когато беше 78,7%.