Айфеловата кула остана затворена за обществеността днес, съобщава „Асошиейтед прес". Причината е, че служителите протестират заради увеличения брой на агресивните джебчии около забележителността на Париж, която привлича хиляди посетители всеки ден.

Протестът е само ден, след като парижките власти обявиха, че престъпленията срещу туристи във френската столица са намалели тази година. Това е станало благодарение на засиленото полицейското присъствие и видеонаблюдението.

Компанията, която управлява кулата, обяви, че няма да отвори в петък, защото персоналът е загрижен заради престъпността в района и работи с полицията за намиране на решение. Тълпи туристи се събираха около монумента, но нямаха възможността да достигнат до наблюдателните кули. Обикновено кулата работи всеки ден от годината, но понякога затваря за кратко заради бомбени заплахи или стачки.

Работниците в Лувъра предприеха подобен протест през 2012 г., оплаквайки се от разрастващия се проблем с джебчиите, атакуващи галериите на известния парижки музей.

Властите в Париж обявиха, че насилствените кражби са намалели с 25 %, а джебчиите са намалели с 23 % за първите четири месеца на годината, в сравнение с същия период на миналата година.

В последните месеци, градските власти са разбили няколко големи мрежи за кражби, по данни на прокурор Франсоа Молинс. Той специално посети туристическия район Шанз-Елизе, за да покаже колко сериозно полицията гледа на престъпленията срещу посетители.

Париж също така засили мерките за сигурност след атаките през януари срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо" и еврейския супермаркет. При тях загинаха 20 души, включително тримата нападатели.