Икономическият министър Трайчо Трайков, който е на посещение в САЩ, се е срещнал вицепрезидента на компанията „Боинг" Рик Гирсбак, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Министър Трайков е поканил компанията да проучи възможностите за изнасяне на нейни дейност в България, както и ад се включи в приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Той е разговарял и с вицепрезидента на „Моторола" Бренда Херолд, с която е обсъдил перспективите за партньорство в мобилните комуникации,  изграждането на цялостни системи за сигурност и умни мрежи (smart grid) в енергетиката. Представители на Моторола ще посетят София, за да проучат възможностите за общи проекти.

По-рано през деня икономическият министър се срещна с главния икономист на Федералната банка на Чикаго Томас Клиър, с когото са дискутирали икономическата ситуация в САЩ и България, както и мерките, които двете страни предприемат за съживяване на икономиките си в условия на финансова криза. Двамата са коментирали, че несигурността на финансовите пазари възпира бизнеса да инвестира и да генерира ускорен растеж. Една от възможностите за стимулиране на растежа е насърчаването на борсовата търговия.

Опитът на една от водещите борси в света - Чикагската стокова борса (СМЕ), е била във фокуса на разговорите на министър Трайков с директора на направление „Международни продукти и услуги" на борсата Чарлз Фара. В момента СМЕ, която има операции в различни страни по света, проучва възможности за разработване на съвместни продукти с други борси, които да ползват нейната компютърна система за обмен и търговия и да изпълняват борсови заявки към CME.

Според министър Трайков, български борси биха могли да си сътрудничат с Чикагската стокова борса. Предстоят допълнителни разговори за проучване на възможностите.

Перспективи за американо-българско партньорство са били обсъдени и с г-жа Мери Робъртс, заместник-директор на Департамента по търговия и икономика на щата Илинойс. Тя е представила концепция за промотиране на туристическия потенциал на щата Илинойс и значението на добрата инфраструктура и логистика за развитието на бизнеса.

Таксите върху туристическите услуги там са 15%, част от които се влагат в реклама на туристическия продукт.

Министър Трайков е подчертал предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация и големия потенциал за сътрудничество.
По негова идея ще бъде създадена съвместна програма за обмяна на служители и опит между Департамента по търговия и МИЕТ.