Съдебен заседател е задържан като част от международна специализирана полицейска операция „Педофилите".

Става въпрос за Петър Георгиев, който е един от съдебните заседатели по делото срещу Златомир Иванов - Баретата. Арестът е и причината делото срещу Иванов и още няколко обвиняеми да бъде отложено.

Арестуваният встъпи като съдебен заседател, след като бе определен за резервен, а предшественикът му се наложи да бъде отстранен заради коментари по хода на делото.

Адвокати коментираха в Съдебната палата, че ако на арестувания заседател бъдат повдигнати обвинения, те ще поискат неговия отвод, което ще доведе до започване на делото от самото начало.

По-късно през деня от МВР съобщиха, че в компютъра на 29-годишния Георгиев е открито огромно количество файлове със сексуално насилие и извращения с деца - снимков и видеоматериал с обем над 47 GB.

Първоначалният преглед на видеофайловете разкрил сцени на сексуално малтретиране и сексуален садизъм с деца на видима възраст 4-6 години. Конфигурацията, заедно с 52 оптични носителя и 3 флаш памети, са иззети.

По време на акцията след постъпил в ГДБОП сигнал, в интернет са засечени потребители от 58 държави, включително и от България, използвали целенасочено програмен продукт за обмяна и разпространяване на файлове в интернет с изображения на сексуални насилия, сексуален садизъм и извращения с деца.

Експертите от сектора за компютърни престъпления предприели компютърно-информационно разследване и в хода на работата са засечени и установени интернет потребители на територията на София, посочват от МВР. 

От там допълват, че след разрешение на съдия от СРС, снощи служители на ГДБОП и на ГД „Досъдебно производство" извършили обиски, претърсване и изземване на пет софийски адреса в районите „Красна поляна,", „Младост", „Люлин", Дървеница" и „Овча купел".

Установени са компютърни системи в работен режим, с инсталирани програмни продукти за обмяна и разпространение на файлове в Интернет. Кадри на сексуално насилие и сексуални извращения с деца са открити в огромен брой снимкови и видео файлове. Освен Георгиев са задържани още четирима души.

На втория адрес служителите на ГДБОП задържали 52-годишния П.К., който заявил, че свалял на компютъра си детска порнография за собствени нужди.

Сексуално насилие и порноизвращения с деца имало на файловете със снимков и видеоматериал. От дома му са иззети компютърна конфигурация, 52 оптични носителя и две флаш памети.

В жилище в ж.к."Люлин" е установен И.К.Д. на 25г. , който в момента ползвал компютъра си със стартирана програма за обмен на файлове. 

Поглед по някои от тях разкрил същите кадри, вкл. и порно с дете на видима възраст 6-8 години. Мъжът бяснил, че свалил няколко клипа с детска порнография за собствени нужди и от любопитство. Освен компютъра, от  неговия дом  са иззети 50 оптични носителя, флаш памет и 4 диска за видеокамера.

Огромно количество файлове с детско порно и сексуално насилие на деца са открити в компютъра и на И.И. на 36г. от ж.к."Овча купел".

Сред тях са кадри с деца на видима възраст 4-8 години. От него са иззети  компютърна конфигурация, 14 оптични носителя, карта памет CD -  1GB, класьор за документи със снимкови изображения с порнография, в т.ч и детско порно, 2. външни хард устройства, хард диск.