Трета експертиза за психичното състояние на Андерш Брайвик ще бъде огласена в хода на съдебния процес срещу него.

Инициативата е на защитата на терориста, избил 77 души преди година в Осло и на остров Утьоя, съобщават норвежките медии.

Адвокатите на Брайвик са се обърнали към психолога Улрик Малт, който 20 години се занимава с невропсихиатрия и психосоматична медицина.
По думите на адвокат Катрин Грьондал е необходим още един специалист, за да могат да разберат защо предишните психиатри, правили експертиза на Брайвик са стигнали до противоречиви заключения.

Очаква се Малт да говори пред съда през юни.

Междувременно редица експерти коментират, че основание да претендират, че са прави имат и тези психиатри, които заключиха, че Брайвик е невменяем, но и тези, които няколко месеца по-късно обявиха, че не са открили в него сериозни психически отклонения.

В петия ден от процеса срещу него атентаторът от Осло заяви: „При нормални обстоятелства, аз съм много приятен човек".
33-годишният Брайвик заяви обаче, че е предприел умишлена програма на "дехуманизация" през 2006 г., за да се подготви за извършването на масови убийства.

Той признава за убийствата, но отрича наказателна отговорност, обявявайки се защитата на Норвегия от мултикултурализъм.

Припомняме, започналият преди дни съдебен процес срещу терориста трябва да определи дали той е психически годен да носи отговорност.
Ако съдът стигне до заключението, че той е здрав, го очакват 21 години затвор, но ако надделее становището, че Брайвик е невменяем, той ще бъде изпратен в специализирано заведение за лечение.