В отговор на кризата в Северна Корея, Европейският съюз ще предостави хуманитарна помощ във формата на храна, която се изчислява в размер на 14,5 милиона долара, за задоволяване на повече от 650,000 гладуващи жители на страната, съобщи АП.

След прочуване на Европейската комисия, сe стигналo до заключението, че задълбочаващите се икономически проблеми в Северна Корея могат да се намалят, ако се сключи споразумение между двете страни за предоставянето на помощ.

"Корейското население е е стигнало до екстремни крайности като консумация на трева", казва се в изявление на ЕК.

" Целта на нашата инициатива е да спасим живота на най-малко 650,000 души, които умират от липсата на храна", заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева.

"Недохранването в някои райони на Северна Корея се превръща в много сериозен проблем", подчерта Георгиева.

Европейската помощ ще бъде доставена чрез Световната продоволствена програма, като се следи стриктно за предоставянето на продуктите до гладуващите.

"Ако забележим, че продуктите не се доставят до гладуващите, комисията веднага ще спре доставките", допълни още Георгиева.

Според комисията, нейните експерти установили, че правителството на Северна Корея е разпределило хранителни дажби повече от два пъти през последните месеци. Две трети от населението зависят от тези дажби.