Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че страната няма да плати на Международния валутен фонд 1,6 милиарда евро днес, съобщават световни агенции.

Припомняме, днес е крайният срок (18 часа вашингтонско време) за погасяване на четири вноски на Гърция. По-рано този месец МВФ позволи на Атина да обедини вноските в едно плащане за края на месеца.

Запитан от журналист дали Гърция ще направи плащане днес, Варуфакис отговори: „Не".

Варуфакис се надява да се сключи споразумение с кредиторите в последния момент.

Междувременно информацията за ново предложение на кредиторите за Гърция е противоречива. По-рано днес стана ясно, че шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е представил предложение на кредиторите от неделя, включващо намаляване на някои данъци.

Гърция пред "технически фалит", ако не плати днес на МВФ
Още...

Заместник-министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос, който е главен преговарящ заяви пред БиБиСи, че новите предложения на „тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕК) са представени на Атина. Той намекна, че може да бъде сключено споразумение преди референдума на 5 юли.

Цакалотос също подчерта, че ако се постигне споразумение, може да се преразгледа въпросът за провеждане на допитването.

Ако Гърция сключи споразумение, което не може да откаже, то ще бъде преразгледано гласуването", изтъкна той.

Макар че той заявява, че има ново предложение, германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, съобщи, че доколкото й е известно последното предложение на Комисията е от петък миналата седмица.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, за разлика от европейските лидери, които плашат, че Гърция ще излезе от еврозоната, ако не подкрепи спасителната програма на референдума, поясни, че Атина не трябва да напуска валутния съюз, ако се гласува с „не" на допитването.

Шойбле е изтъкнал пред депутати в Берлин, че Гърция трябва да остане с еврото, ако гърците отхвърлят строгите мерки за икономии на референдума. Според него ЕЦБ трябва да направи всичко необходимо за защита на еврото.

Говорител на Европейската комисия уточни, че предложението на Юнкер от късно вчера е същото като преди.

Комисията увери, че вратата за преговори все още е отворена, но времето изтича бързо.

Все още не е получен отговор от Гърция. Гръцкото правителство трябва да приеме публикуваното предложение, добави говорителят.

Междувременно кореспондентът на „Гардиън" в Гърция Елена Смит съобщи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас може да пътува тази вечер до Брюксел за преговори с кредиторите.

Германският вестник „Билд" пише, че Ципрас се е свързал с високопоставени представители на ЕС, с които ще се срещне. „Самолетът на премиера е готов", отбелязва всекидневникът.

В същото време от пресцентъра на гръцкия премиер съобщиха, че Ципрас е телефонирал днес на Юнкер, на шефа на ЕЦБ Марио Драги и на президента на Европейската комисия Мартин Шулц.

Ако днес Гърция не плати, това може да доведе до окончателно спиране на ликвидната помощ за гръцките банки от Европейската централна банка. В такъв случай Гърция е на път да изпадне в неплатежоспособност („технически фалит"), което може да изкара страната от еврозоната. Вчера S&P съобщи, че има 50% шанс Гърция да напусне валутния съюз.

Общият гръцкият дълг е от 323 милиарда евро (международните спасителни фондове държат 246 милиарда евро; гръцките банки - 11 милиарда евро; чужди банки - 2,4 милиарда евро; други облигации - 48, 8 милиарда евро; други заеми - 10 милиарда евро и централната банка на Гърция - 4,3 милиарда евро).

В спасителните фондове Германия е наляла най-много - 56 милиарда евро. Следват: Франция - 42 милиарда евро; Италия - 37 милиарда евро; други държави от еврозоната - 34 милиарда евро; МВФ - 32 милиарда евро; Испания - 25 милиарда евро и ЕЦБ - 20 милиарда евро.