„В последните два мандата министерството мина изключително на автопилот. С една оставка не може да се разреши проблема."

Това коментира бившият министър Венцислав Върбанов лед учредяването на „Обединени земеделци".
Според Върбанов в Министерството цари „както пълна липса на координация между отделните структури, така и извън него."

В отговор на въпрос на журналисти дали има готовност отново да стане министър, Върбанов отговори положително:

„По време на нашето управление нямахме грешен ход.
Аз може би съм единственият министър на земеделието, който има пълен мандат", каза още Венци Върбанов и отчете факта, че за 4-ри години като министър той не е бил свидетел на нито една стачка или протест срещу него или министерството.

Така според Върбанов естественият политически партньори на „Обединени земеделци" е ГЕРБ, но „ГЕРБ имат интерес да се явят на избори сами". По тази причини земеделците ще търсят други варианти и възможности за явяването на следващите парламентарни избори в коалиция, каза още Венцислав Върбанов.

Той потвърди и думите на Анастасия Мозер, че „няма възможност за обединение с движение „Напред".

„Усеща се от изказвания на представители на политически сили, които са включени в коалиция "Напред", че те са готови да тръгнат както надява, така и надясно само и само да участват в управлението на страната, коментира още Върбанов. Земеделците обаче винаги са били последователни в своите действия и не са допускали подобни „остри завои", камо ли да направя някой пазарлък или сделка, бе категоричен Върбанов.