Реформаторският блок трябва да посочи един приоритет - основна политика, от който не отстъпва и за който ще се бори. За коалиции преди избори не се говори - приличието го изисква. Първо избирателят ще каже дали въобще ни дава шанс да управляваме и с колко процента. Това коментира в ефира на НоваТв Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите", част от Реформаторския блок.

Едно е подкрепата да е 4%, друго е 10% или 15%. Предварителни намерения няма. Докато не минат изборите, ние нямаме мандат да кажем дали ще управляваме, добави тя и обясни, че по-висока подкрепа означава доверие в РБ, че може да управлява, а по-ниска подкрепа - знак от гражданите реформаторите да не участват в управлението.

Кунева каза, че в ДБГ, като част от РБ, ще се направи вътрешно-партиен референдум за отношенията с партии извън Блока и членовете ще решат какви да са тези отношения, което е решение на Националния съвет на партията.

Тя отрече да участва в каквито и да е договорки преди изборите с политици извън Реформаторския блок, като допълни, че при нея като политик нещата винаги са били ясни. За себе си гарантирам, че никой не влияе върху решенията ми, нито върху решенията на партията, за която отговарям, добави тя. По думите й в Блока царят работни, дори приятелски взаимоотношения, а решенията се вземат от Гражданския съвет и от Изпълнителния съвет на коалицията.

Попитана за развоя на резултатите на изборите, Меглена Кунева каза, че към момента социологическите проучвания дават преднина на ГЕРБ. По конституция мандатоносителят е този, който определя как ще управлява, а хората ще посочат кой е той, обясни тя. Г-н  Борисов заяви, че няма да управлява без мнозинство, което аз смятам за неправилно, допълни още тя.

Кунева бе категорична, че Реформаторският блок, ако получи достатъчно доверие от избирателите, трябва да отстоява ясни приоритети в бъдещия парламент и така де осъществи представителството на хората.

На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на РБ, Кунева категорично отрече такава възможност, като добави, че "Движение България на гражданите" може да излъчи свой кандидат при евентуална надпревара, но това в момента не е на дневен ред.