Петимата мъже, обвинени за отвличане, изнасилване и убийство на студентка в индийската столица Делхи, бяха изслушани по време на първите свидетелски разпити по делото срещу тях.

Тя почина в болницата Сингапур на 29 декември от вътрешни наранявания.

Приятелят на 23-годишната жена, който също е бил нападнат, е единственият свидетел, разпитан на днешното заседание. Той пристигна в съда в инвалидна количка, тъй като все още не може да ходи поради травмите, получени при нападението. Баща му, който го придружаваше в съда заяви пред журналисти: "Моят син ще отиде до край, за да се гарантира, че виновните ще бъдат наказани".

Мъжът, който е бил заедно със студентката по физиотерапия по време на нападението, ще бъде подложен на кръстосан разпит от защитата в сряда. Той е първият от около 80 свидетели, които трябва да бъдат призовани от прокуратурата в районния съд Сакет.

Информацията за процеса е ограничена. Забранено е присъствието на журналисти в съдебна зала, а съдията е наредил на адвокатите да не говорят пред репортери.

Петимата обвинени отричат обвиненията. Те са изправени пред 13 обвинения, включително за убийство, групово изнасилване, отвличане и унищожаване на доказателства. Ако бъдат осъдени, те могат да получат смъртно наказание. Шестият заподозрян ще бъде съден от съда за непълнолетни.

Прокурорите твърдят, че разполагат с богат набор от веществени доказателства, сред които записи от мобилните телефонни на заподозрените, както и показанията на умиращата жена и нейния спътник.
Очаква се адвокатите на защитата да пледират, че веществените доказателства са изфабрикувани и че бързото производство ще доведе до опасен процес.