Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2014 година. Те са за сметка на разходите по централния бюджет настоящата година в размер на 3 000 000 лв., съобщават от правителствената информационна служба. Благодарение на осигурените средства ще се продължи заетостта на наетите безработни в дейности по осигуряването на опазването на обществения ред по Национална програма „Сигурност".

Програмата цели ограничаване на безработицата чрез осигуряване на заетост в дейност по опазване на обществения ред. По този начин от една страна се осигурява работа и доходи от труд на безработни, а от друга допринася за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в страната. Допълнителен ефект е и подпомагането на възрастни и болни хора при възникване на аварии или бедствия.

Правителството е одобрило и допълнителни средства в размер на 1 000 000 лева по бюджета на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за 2014 година. Те са предвидени за закупуване на противоградови ракети, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.

Допълнителен трансфер по бюджета се предоставя на Българската академия на науките. Средствата ще постъпят чрез бюджета на Министерство на образованието и науката, уточняват от „Дондуков" 1. Средствата са в размер на 4 млн. лева.

Те ще бъдат оползотворени за изграждане на многофункционален компютърен комплекс, разположен в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Комплексът ще обслужва всички институти на академията и основните университети в България и ще предоставя услуги на малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми.

Наред с всичко това се правят и компенсирани промени между бюджетни политики и програми в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014 г. С тях се цели да се осигурят необходимите средства за издръжка на задграничните представителства и да се създаде възможност за изплащане на дължимите за 2014 г. командировъчни средства на дългосрочно командированите служителите на МВнР.

Правителството е одобрило и допълнителни разходи по бюджета на Агенция за ядрено регулиране за тази година. Парите ще отидат за възлагане на експертизи с цел обезпечаване на процеса по лицензиране и контрол по Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Постановлението е прието на вносител.

Кабинетът одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерство на финансите за 2014-а. Те са в размер на 7 365 000 лева. Целта е да се осигурят средства за неотложни разходи за изпълнение на дейности на приходните агенции, свързани с повишаване на бюджетните приходи и за намаляване административната тежест за бизнеса, с цел изпълнение на приоритетите на правителството.

Също така ще се обезпечат и дейности за развитие и поддръжка на информационните системи и информационните инфраструктури на МФ. Правят се и промени в Постановление № 3 на Министерския съвет от 2014 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2014 г., с които се осигурява усвояване по „Втори проект за улесняване на търговията и транспорта'', финансиран със заем от Световната банка, необходимо за приключване на изпълнени дейности по проекта.

Правителството одобри с друго свое постановление допълнителни разходи за 2014 г. в общ размер на 350 000 лева. 300 000 лв. се отпускат за ремонт и преустройство на предоставените за нуждите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество помещения в Пловдив.

50 000 лева пък получава Комисията за защита на от дискриминация. Те ще се използват за финансиране на ремонтните дейности на предоставените за нуждите на комисията работни помещения, част от административна сграда в София. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 година.

Министерският съвет одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Националната разузнавателна служба за 2014 г. в размер на 2 млн. лева. Средствата са за покриване на неотложни текущи разходи - обезпечаване на дейността на НРС и изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба, съгласно чл. 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2014г., уточняват още от „Дондуков" 1.