Лидерът на ПЕС Сергей Станишев стартира в София Националната кампания „България в Шенген. Време е!".

Днес заедно поставяме началото на един нов разговор за България в Европа. За Европа на справедливостта и морала. За индивидуалното и националното достойнство. За равнопоставеността и почтеността", заяви Станишев пред събралите се в столичния Археологически музей.

На събитието присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министрите на културата и правосъдието Вежди Рашидов и Христо Иванов, както и над сто интелектуалци, учени, представители на медиите и известни имена на културата, изкуството и спорта, сред които редица министри от кабинета „Орешарски".

По думите на проф. Андрей Пантев тази идея не е никакъв елитарен каприз, нито е театрално усилие, както и не е сведена само до свободата да кацнем на някое летище. Това е една всеобща, всеобхватна националнозначима идея", смята историкът.

Вицепремиерът Кунева е още по-категорична, че правото е на наша страна.

"Единственият начин да преодолеем каквито и да е трудности по Шенген е да отговорим с повече работа", посочи тя.

Кунева, Станишев, двамата министри и всички гости подписаха Декларация в подкрепа на кампанията „България в Шенген. Време е!".

Отдавна, по думите на Станишев, който е инициатор на кампанията, е дошло времето да преоткрием темата за европейското самочувствие на България.

Често ни третират като европейци втора ръка. А ние го приемаме. И някак плашливо и неуверено поставяме важните за нас въпроси пред Европа и европейските институции. Смятам, че днес трябва да покажем ново европейско самочувствие.

"Каквото се искаше от нас, беше изпълнено. Нещо повече, в контекста на международни конфликти, браним външната граница на ЕС. Затова оставането на България и Румъния извън Шенгенското пространство вече е нелогично. То поставя под въпрос общата ни сигурност, но и същността на европейската идея", изтъква президентът на европейските социалисти.

Той напомни, че каузата „България в Шенген" има вече много европейски приятели, сред които президентът на ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Италия Матео Ренци и др.

Кампанията „България в Шенген. Време е!" стартира с патриотичен клип на 4 езика (освен на български, на английски, френски и немски).