Окръжният съд в Смолян отхвърли искането на кмета на Неделино Стоян Беширов за отмяна на отстраняването му от длъжност.

Според окръжните магистрати все още не е отпаднала възможността Беширов да повлияе на свидетели по досъдебното производство, по което кметът е обвиняем - за престъпления по служба.

Според съда не е състоятелно той отново да започне на изпълнява длъжността си.

Към делото са приложени засекретени показания на свидетели по досъдебното производство, които са заявили, че отстраненият кмет се е опитал да им въздейства да променят думите си пред разследващите.

В съдебната зала бе оповестено, че досъдебното производство все още не е приключило и предстои да бъдат разпитани голяма част от свидетелите. Те биха били служебно подчинени на Беширов, ако отново се върне на кметското място. Според съдебния състав служебното му положение може да създаде пречки за цялостно изясняване на обстоятелствата по делото.

Стоян Беширов е обвиняем за престъпление по служба във връзка с изпълнението на обществени поръчки, а нанесените щети се изчисляват според първоначалното обвинение около 900 хил. лв. Съдебното решение не е окончателно, подлежи на обжалване и протестиране.

През април месец тази година в кметството на Неделино дори се стигна до сблъсъци, тъй като привърженици на Беширов блокираха сградата и не допускаха назначения от Общинскиея съвет временно изпълняващ длъжността кмет.