Руският заместник външен министър Игор Моргулов заяви, че не е от значение да се говори за т. нар. проблем с Курилските острови, изявление, което предизвика японските власти да подадат протестна нота, съобщава РИА „Новости".

В четвъртък Моргулов заяви, че проблемът, свързан с Курилските острови, „беше разрешен преди 70 години" и че „няма диалог с Токио за Курилския проблем".

Хаджиме Хаяши, който ръководи отдела за Европа на японското външно министерство, е връчил протестна нота на руския посланик в Токио Евгений Афанасиев в петък, подчертавайки, че изявлението на Моргулов е „недопустимо".

Японският външен министър Фумио Кишида подчерта, че неговата страна е протестирала заради това, което той описа като „неконструктивно изявление, което противоречи на истината", съобщава японската агенция Киодо.

В същото време Кишида призова за укрепване на отношенията между Русия и Япония, които той заяви, че трябва да осъществят „конструктивен диалог".

Япония и Русия никога не се подписвали постоянен мирен договор след края на Втората световна война заради противоречия по въпроса с четирите острова, които Русия назовава Южните Курили, а Япония ги определя като Северните територии.

Япония има териториални претенции към тези острови, позовавайки се на договор между двете страни, подписан през 1855 г.

От своя страна Москва изхожда от предпоставката, че южните Курилски острови са станали неизменна част от Съветския съюз след края на Втората световна война и че руският суверенитет над островите не може да бъде поставян под въпрос.