Санкците, коуто НАСА наложи на "Роскосмос", ще имат негативно влияние.

Това заяви резидентът и главен конструктор на руската ракетно-космическа корпорация „Енергия" Виталий Лопота, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него, страните единствено губят от налагането на подобни санкции. Той акцентира в изказването си на съвместните усилия за развитие на проектите.

Осъществяването им изисква огромни финансови и технически усилия и единствено международните програми могат да ги направят възможни.

Все още корпорацията не е получавала инструкции за ответни действия след оповестеното решение на НАСА, но ще отговори, ако й бъде наредено.

Припомняме, Националното управление за аеронавтика и космически изследвания на САЩ (НАСА) обяви, че ограничава съвместните си действия с руската космическа служба „Роскосмос".

От изявлението, разпространено чрез профила на американската агенция в „Туитър", става ясно, че решението е взето заради „продължаващите нарушения на суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост".

НАСА обяви, че ще продължи сътрудничеството си с Москва единствено по отношение на Международната космическа станция.

Припомняме, че на борда на станцията към момента се намират двамата руски космонафти Александър Скворцов и Олег Артемиев, които помагат на американския космонафт Стивън Суонсън. По план тримата трябва да останат в орбита в следващата половин година.