В европейската нощ на музеите фасадата на Националната Галерия за Чуждестранно изкуство се превърна в своеобразна сцена на уникален спектакъл.

У нас гостува създателят на жанра „танц-катерене" Антоан Льо Мeнестрел.

Над час той използва сградата на галерията като стена, на която показа умения на професионален катерач, съчетани с оригинални, спиращи дъха танцови елементи.

Музикалното озвучение, играта на прожекторите и десетките впити в уникалното изпълнение очи, превърнаха спокойния иначе вечер площад пред галерията в наситено с възхищение и емоция място.

И макар, че тук-там сред публиката се чуваха доста критични коментари от професионални катерачи, според които изпълнението на французина не се отличаваше с майсторски техники, уникалната метаморфоза на една от най-красивите сгради в столицата впечатли всички станали свидетели на случващото се по нея.

Името на Антоан Льо Минестрел е познато на всички фенове на катеренето и вертикалните игри.

Роден през 1965г в Париж в семейство където катеренето е култ - брат му Марк също е обявен за „катерач-чудо", той започва да се катери много рано и е сред тези, които прави възможен „бумът" в катеренето в Европа в началото на 80те.

Спектаклите на Антоан Ле Менестрел включват артистично катерене по сгради, спускане по въже, преминаване от една сграда на друга, като акцентът не е върху акробатическите и технически възможности на съвременното катерене, а представяне на някаква тема, сюжет, най-често свързани със самата сграда.

Целта е зрителите да преоткрият сградата, да вдигнат глава нагоре, да я видят под друг ъгъл.

Основен принцип на Ле Менестрел по време на спектаклите е да не поврежда фасадата при движение по нея и при закрепване на въжетата. Дори еспадрилите, с които се катери, са с бяла гума на подметката, за да не оставят следи.