Паметна плоча с шаржов портрет на Радой Ралин беше открита в Сливен по повод рождения ден на сатирика - 22 април и 10-годишнината от неговата кончина. Автор на плочата е скулпторът Николай Султанов, съобщава „Хоризонт".

Идеята за изработването и поставянето на паметна плоча на Радой Ралин във фоайето на старата Сливенска мъжка гимназия е на читалище „Константин Константинов 2013" и неговия Клуб на зевзека и хумориста. Спонсор на паметния знак е родственицата на сатирика Кети Гиндева-Мартова.

Авторът е изработил шаржов портрет вместо барелеф, защото, по думите му, самият Радой Ралин би предпочел това. Ами той просто си го искаше. Всички в България  възприемат Радой Ралин като светло петно в една тъмносива действителност, каза Султанов.

Внукът на Радой Ралин - Димитър Стоянов говори пред учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и ресторантьорство, която сега се помещава в старата сграда на Сливенската мъжка гимназия. По-възрастните знаят кой е Радой Ралин, а е важно младите да разберат символиката на това име и това, че по време на едни много по-мрачни от сегашните времена той беше будната съвест на нацията, изтъкна Стоянов.

Журналистът Кин Стоянов разказа спомени за своя баща и отправи към сливенци актуално послание:

Радой беше европеец. Той не можа да дочака влизането на България в ЕС, но беше човек, който е обхванат от европейските ценности, тъй като предстои изключително важен за България избор. Хората трябва да гласуват на тези избори за когото си изберат, защото това е вот за европейските ценности.