Нещо се е счупило в духа на партията, нещо не е наред". С тези думи Георги Кадиев коментира вчерашния избор за лидер на БСП.

Случилото се на конгреса по негова оценка е абсолютно показателно за състоянието на партията. „Когато от 30 кандидата 28 се отказват, когато знакови лица на партията, членове на Изпълнително бюро, председатели на големи организации влизат в Националния съвет не чрез вота на избирателя и на членовете на делегатите на този конгрес, а през задния вход - тогава нещо се е счупило в духа на партията, нещо не е наред", коментира Кадиев.

Първото нещо, което трябва да направим е да поправим този дух", заяви той. Кадиев разказа, че чул призива към Драгомир Стойнев „оттегли се, за да не изгориш" и припомни на делегатите, че за тази партия са умирали хора, лежали са хора. „Ние от кога взехме да се оттегляме, за да не изгорим? Аз това не го разбирам", добави той.

Като изгубил кандидат в битката за председателския пост Кадиев поздрави за победата Сергей Станишев и му пожела неговата лична победа да стане обща политическа победа на социалистите на предстоящите избори. Той благодари на всички гласували за него и заяви, че няма да предаде доверието им.

По думите на Кадиев най-опасното, което може да се случи след този конгрес е да започне вътрешна саморазправа с враговете на един или друг. „Всеки, който усети такава заплаха, има моята подкрепа", добави той.

Георги Кадиев каза, че ще направи своята крачка назад и я обяви: „Няма да участвам нито в следващото Изпълнително бюро, нито в организацията на Градския съвет на София. Ще остана обикновен член на Националния съвет и на пленума на Градската организация на София-град".

Припомняме, че Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с 593 гласа от общо 800 делегати, което е 77.42% от гласовете на делегатите на 48-ия конгрес на БСП. Георги Кадиев получи 173 гласа или 22.58%.