В бургаския квартал „Победа" са премахнати още 20 незаконни постройки, съобщават от община Бургас. Част от тях са премахнати доброволно от обитателите, а други - съборени.

Припомняме, на 8 септември общината премахна 13 незаконни постройки на ул. „Опълченска". Днешната акция е осъществена със заповед на градоначалника Димитър Николов. Квартал „Победа" е населен предимно с цигани. От Регионалната здравна инспекция в града алармираха, че заради обилните дъждове има опасност от епидемия на улица „Тамара" и на улица "Опълченска". Там са образувани заблатявания, натрупано е огромно количество боклуци.

Тазсутрешната акция започна с разчистване на строителните отпадъци с багери. Тя протече при засилено присъствие на служители на общинската дирекция за опазване на обществения ред и униформени. Част от съборените къщи са били построени на самото улично платно. Именно това е попречило сметопочистваща техника да влезе. Същото се отнася и за колите на пожарната.

Установено е, че повечето от обитателите в незаконните постройки не са жители на Бургас, а през последните месеци са пристигнали от Сливен, Котел и Ямбол.

Градоначалникът Димитър Николов е обиколил всички улици на „Победа" и е предупредил техните жители, че опасността от епидемия след наводненията още не е отминала. Той информирал още, че периодично ще бъдат изпращани екипи на дирекцията „Екология", които ще правят актове заради изхвърляне на отпадъци извън контейнерите.

От община Бургас се заканват, че описването на незаконни постройки в квартала ще продължи до пълното им премахване. Паралелно се правят констативни протоколи и в комплекса „Меден рудник", където също ще има разчистване.