Обвиненията на Гергана Червенкова са скалъпени и изфабрикувани. Това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше зам.-главния прокурор Ася Петрова и вече бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.
Това заяви в интервю за БНР Гачо Груев - адвокатът на Гергана Червенкова.

Припомняме, Гергана Червенкова беше заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Жената работила в сайт за онлайн търговия с лекарства на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД". Тя е обвинена, че като финансов мениджър към английската фирма, е съпричастна към група за незаконна онлайн търговия с лекарства и разпространение на наркотици.

Докато чакаше решението на съда й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд я пусна от ареста под гаранция от 1000 лева. На 25 юли Апелативният съд прекрати производството за екстрадиция срещу Гергана Червенкова, след като по-рано САЩ оттеглиха искането си. Посочва се, че оттеглянето е отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата.

„Българските граждани може би не знаят, че освен дългия престой в САЩ - над 3 седмици, тази делегация е извършила посещение при директора на агенция ДЕА. Един български политик няма работа в агенцията по операции на една спецслужба. Това показва съпричастността на Цветанов в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално в България", посочи Груев.
Припомняме, след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че съвместно с американците е разкрит и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група.

Адвокатът подчерта, че у нас е бил създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че това е успех на българските служби.
„Политическото лице Цветанов и неговите помощници са взели участие в скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която нищо такова не е извършила", категоричен е адвокатът.

Гергана беше оклеветена пред лицето на целия български народ от Цветан Цветанов, подчерта още той и допълни: В това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските институции в лицето на ръководеното от Цветанов тогава МВР. Бяха създадени документи с невярно съдържание, на базата на които редица телевизии излъчиха такива репортажи, с които твърдяха, че Гергана е организатор и ръководител на престъпна мрежа, че и била събрала над 5 млн. долара, които неща са изцяло неверни от начало докрай, категоричен е адвокатът.

Адвокат Гачо Груев

Причините за обрата се коренят в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова, каза адвокатът на Гергана Червенкова.
По делото ролите на прокуратурата и защитата се смениха, смята Гачо Груев.

Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана не е извършила нищо наказуемо. Докато прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава - САЩ, не представи нито едно такова доказателство, уточни адвокат Груев.

Доказателствата сочат нещо друго, което е в подкрепа на защитната теза, че тази наша сънародничка не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана.
Даже това е по-голям успех поради това, че самите американски държавни органи сами се убедиха в това, че тук има грешка, че тези обвинения, които се приписват на Гергана не са точни и сами оттеглиха искането си за екстрадиция, каза адвокат Груев.

Ако главният прокурор разрови тази история немалко магистрати от съда, както и служители от ДАНС, от МФ, ще трябва да понесат една нелека отговорност.

Главният прокурор е избран с протекцията на ГЕРБ и ако той беше на място досега да е образувал едно наказателно производство срещу Цветанов и бившия правосъден министър Диана Ковачева. Неговата заместничка Ася Петрова следваше отдавна да бъде отстранена от заеманата от нея длъжност.

Множество държавни институции от името на държавата - ДАНС, спецпрокуратура, спецсъд, МФ, извършват едни нарушения на закона, които в някои случаи са и престъпления, за да направят услуга на Цветанов и да изкарат тази българска гражданка като извършител на престъпление и да подкрепят политическата линия на Цветанов, който държеше да е известен в обществото като боец срещу престъпността и бил постигнал много успехи в тази насока, каза още адвокатът.

Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава, посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

Припомняме, в момента Ася Петрова е командирована повече от месец в Шумен, за да си довърши делото "Килърите", Флоров вече не е в системата на МВР, а Цветанов е редови депутат и зам. председател на ГЕРБ.

„Това дело срещу Гери ще бъде аналог за българските граждани, особено за по-младите и тези, които работят в чужди фирми да имат по-голяма предпазливост. Гражданите ни трябва да имат винаги едно наум, че работят за други държави и че там има друг правов ред и че при определени условия може да им се търси отговорност, включително и наказателна", предупреди защитникът.

Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.