Терористи са планирали атаки в Ню Йорк по време на новогодишните празници миналата година. Това съобщи АФП, като се позова на доклад на ФБР.

От него става ясно, че предотвратеният опит за атентат от нигерийски гражданин в края на 2009г. не е бил единствената планувана атака в САЩ.

Припомняме, навръх Коледа миналата година Абдул Мудаллад опита да взриви самолет Еърбъс А 330, летящ по линията Амстердам-Детройт. Той обаче беше обезвреден от самите пътници на борда.

Според информацията на агенцията, екстремисти са планували да атакуват едновременно голям брой заведения, в които се очаквало да има много хора. Сред набелязаните цели са били ресторанти и нощни барове. Атаките е трябвало да бъдат извършени навръх новогодишната нощ.

По информация на Foxnews необходимите експлозиви за нападенията е трябвало да бъдат транспортирани с полет от Лондон до Ню Йорк. В британската столица пък оръжията е било планувано да бъдат доставени от Кения. Основна фигура в организирането на атаките е заемал сомалийски гражданин, живеещ в американския град.

От години службите в САЩ работят по случаи на възможни нападения в страната, свързани с екстремисти, поддържащи връзки с терористи в Сомалия, посочва Foxnews. Международни експерти предупреждават, че в близко време Сомалия ще се превърне в база на „Ал-Кайда" за подготовката на мащабни международни атентати.

За момента официалната информация от ФБР за случая е противоречива.

От там няма категорично отхвърляне или потвърждение на данните от доклада. Все пак Foxnews цитира източник от разузнаването, пожелал анонимност, според когото датите на големите празници в страната започват да се превръщат в „магнит" за терористите.