Близо 300 педагози са напуснали работните си места в Бургаско за последните няколко месеца.

За периода от юни до септември в Бургас от образователната система са излезли 284 учители, съобщи „Бургасинфо".

Тази тенденция ще се запази, защото бюджетната формула е на пазарен принцип „парите следват ученика", прогнозира в Международния ден на преподавателите секретарят на местния Съюз на българските учители Станка Новакова.

Съкратените щатове показват, че се държи на количественото съдържание в образованието, а не на качество.

Картината сред бургаските училища е пъстра, защото там, където има необходимия брой ученици, се е получило увеличение на работните заплати.

На други места, където има под 400 възпитаници, делегирания бюджет едва стига за изплащане на минималната стартова заплата за учителите от 450 лева, обясни Станка Новакова.

Този коефициент се различава значително от исканата средна брутна заплата за педагози от 650 лева и 350 лева за помощния персонал. Според синдикатите разширеният прием на гимназиите няма да помогне за по-доброто им финансово състояние.

„Проблемът така стана двустранен, защото профилираните училища приеха повече кандидати, както стана в Английската, Немската и Математическа гимназии. За някои училища обаче не останаха деца и се закриха паралелки, съответно с уволнение на учители", обясни Новакова.

В Бургаско ще продължи тази практика и заради демографския фактор - в следващите кампании за прием в елитните гимназии свободните места ще продължат да бъдат повече от явилите се на изпит.

Друг проблем за съсловието са и занижените критерии, по които ще работят преподавателите, защото ученици с ниски оценки влязоха в училища, които поддържаха традиционно висок бал.

„Можем да благодарим на Община Бургас, че дофинансира издръжката на учебните заведения, но не сме сигурни дали това ще продължи и до следващата учебна година. От местната власт поеха и ангажимент да не се закриват тотално занималните за езиковите гимназии, заради скъпата им издръжка", обясни още Станка Новакова.