Националното сдружение на българските общини изпрати обръщение към политическите сили и бъдещето правителство, в което настоява за децентрализация и спешни реформи в общинското законодателство за ефективно местно самоуправление, съобщава БНР.

Председателят на сдружението Тодор Попов заяви в Пазарджик, че системата на управлението на еврофондовете трябва изцяло да се промени в посока прозрачност, достъпност и отговорност.

„Единни правила, общоуправляващ орган." е първото, което искат от сдружението. Те задават и въпроса за какво са осем комитета по наблюдение, визирани в един норматив, написани на една страничка и толкова.

Има нужда и от ясни правила за финансови корекции, както и единен стандарт по отношение на одитирането, смятат още общинарите. „Не може четири одитни агенции в България, независимо към кои министерства идват, да правят едни и същи проверки и да има четири различни становища по един и същи казус.", възмущава се Попов и дава за сравнение другите вържави, където хората не си причиняват подобни неща.

„То никой в България не те взима на сериозно, когато се държиш възпитано и добре. Ние просто казваме - стига толкова. Искаме да бъдем партньори с всяко едно следващо управление оттук натакък. Колегите са узрели. В това национално сдружение има кметове от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, независими, полузависими, всякакви. Сини, червени, оранжеви, пембени.", заяви още председателят на Сдружението на общините.

„Сдружението на българските общини е категорично в исканията си и дава кредит на доверие на следващото правителство до пролетта. Ще изкараме зимата. Напролет ще седнем и ще видим. И то огледалото на една политика, това е бюджетът. Ние гледаме всичко през бюджета. Силно се надявам да не се стига до там, но ако се стигне, то винаги има и план „Б", категоричен е Попов.