Иран и Саудитска Арабия проведоха първия си разговор на ниво външни министри от избирането на президентa на Ислямската република Хасан Рохани през 2013 година, съобщи иранска медия, предаде „Гардиън".

Според иранската медия IRNA разговорите могат да помогнат за размразяване на отношенията между двете съперничещи си държави в региона.

От години шиитски Иран и консервативната сунитска монархия са въвлечени в сериозен спор за влияние в региона на фона на напрежението в Сирия, Ирак, Ливан, Бахрейн и Йемен.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви след срещата си със саудитския си колега принц Сауд ал Фейзал в Ню Йорк, че разговорите могат да доведат до подобряване на отношенията.

"Заедно с моят саудитски колега вярваме, че тази среща ще бъде първата страница от нова глава в отношенията между нашите две държави", подчерта Зариф пред IRNA.

„Надяваме се, че тази глава ще помогне практически за регионален и световен мир и сигурност, и ще защити интересите на мюсюлманските държави по света", добави топ дипломатът на Иран.

По отношение на екстремистите от „Ислямска държава" в Ирак и Сирия саудитският принц подчерта, че той е наясно с деликатната ситуация в региона.