Вливането на ГДБОП в ДАНС вече поражда сериозно напрежение в МВР, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков, цитиран от БНР.

Припомняме, непосредствено преди неговото изказване МВР шефът Цветлин Йовчев коментира, че сливането на двете служби е много добро решение и увери, че те ще бъдат поставени под ефективен контрол.

„Появата на две дублиращи полицейски структури може да ни върне в случаи като този в Белите брези, когато полицаи бяха застреляни от свои колеги заради липса на координация", смята обаче Петков.

Промяната, която беше приета на първо четене, изненада и партньорите на България в сектор „Сигурност", коментира още бившият вътрешен министър.
„Те не са консултирани с тях. Една такава сериозна трансформация, когато си в общност, като НАТО и ЕС, не бива да бъде правена без предварителни разговори. Не че някой ще се бърка във вътрешните ни работи, но ние сме в обща система за сигурност и поне моето впечатление е, дано да е погрешно, че партньорите също са в една или друга степен изненада", коментира той.

Според Румен Петков ГДБОП много трудно би работила без Криминална полиция, която остава в МВР след промените:
„Криминална полиция е на терен всеки ден, криминална полиция е източник на огромен обем информация - за наркотици, за проституция, това са все елементи на организираната престъпност, ако щете за пране на пари. Разделянето на тези служби е, как да кажа, най малкото предизвиква много въпроси", обяви той.

По думите на Петков за първи път се внася проектозакон без да е обсъждан в парламентарната група на левицата:
„Експертите на "Позитано" са неприятно изненадани от това предложение", възмутен е той.