Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия одобри проект за създаването на международен резерв от обогатен уран, съобщи АП. Той ще бъде изцяло под контрола на МААЕ, а достъп до него ще имат страните, членуващи в организацията. Това ще става след одобрение от Генералния директор на МААЕ.

Създаването на „банката" с гориво не е обвързано с определена страна. Резервът ще подпомага държавите, които не могат сами да произвеждат ядрено гориво или които получават отказ от страните доставчици поради политически причини.

Все още не е ясно къде ще се намира хранилището на уран. За кандидат с най-големи шансове е сочен Казахстан, но окончателното решение за разполагането на резерва предстои тепърва да се вземе.

Собственик и оператор на хранилището ще бъде МААЕ, отбеляза АП.

Глин Дейвис, представител на САЩ в организацията, определи решението на Управителния съвет за важна стъпка, която защитава правото на всички страни на ядрена енергия за мирни цели.

Значителен дял във финансирането на резерва ще се осигури от американския  инвеститор Уорън Бъфет - около една трета. Средствата в размер на около 50 милиона долара ще се отпуснат чрез неправителствената организация за контрол над оръжията а „Ядрена заплаха". Цялата стойност на проекта възлиза на 150 милиона долара. Остатъкът ще бъдат предоставен от САЩ, Европейския съюз, Обединените арабски емирства, Кувейт и Норвегия.

Резервът ще окуражи по-малките странни да не се ангажират в собствено обогатяване на уран, защото банката ще бъде сигурна форма за снабдяването им, коментира Томас Кохран, ядрен експерт от САЩ. Той обаче подчерта, че създаването на резерва с нискобогатен уран няма да реши „големите проблеми", свързани с ядрените програми на някои страни и даде за пример Иран.