В БСП не са изненадани от решението на премиера Пламен Орешарски временно да бъде замразен проектът „Южен поток". Красимир Янков посочи преди началото на днешното Изпълнително бюро на партията, че право на министър-председателя е да вземе такова решение.

По думите му не веднъж премиерът и столетницата са изразявали позицията, че проектът е стратегически и трябва да се реализира при спазване на европейските правила.

По-рано днес обаче, Янаки Стоилов коментира пред ИТАР-ТАСС, че в БСП са изумени от решението на премиера.

„Южен поток" е основен приоритет, но трябва да бъдат спазени европейските правила, смята и Борислав Гуцанов. По думите му позицията на столетницата и кабинета е, че това е един от най-важните проекти за страната ни, но тя трябва да се съобрази със своето европейско членство.

Гуцанов бе категоричен, че „Южен поток" е важен за икономическото развитие на страната ни. Според него замразяването е временно. „Южен поток" ще бъде построен. Процесът е необратим, категоричен е червеният депутат, повтаряйки думите на икономическия министър Стойнев.

Само Антон Кутев призна, че се изненадал от действията на министър-председателя.

Зам.-земеделският министър Явор Гечев сподели пред медиите, че все още не е съвсем наясно какво се случва в червената партия, тъй като отскоро е младоженец и се е отдал на други емоции.