Днес изтича законовият двуседмичен срок, в който „ОМО Илинден" - Пирин (ОМП) трябва да получи отговор на молбата си за регистрация като политическа партия.

След като многократно ръководството на движението е преправило документите си за регистрация по искане на прокуратурата съпредседателят Стойко Стойков твърди, че всички документи вече са изрядни.

Позовавайки се на неофициални данни от ОМО Илинден Пирин твърдят, че има политически натиск върху съда, те да не получат регистрация като политическа партия.

Стойков уточни, че ОМО е партия, защитаваща българите с македонско самосъзнание и към момента има близо 6000 членове.
Той заяви, че ще се бори за въвеждането на македонски език и история в училище.

От предишната регистрация на ОМО Илинден Пирин до този момент членовете на формацията са били привиквани за разпит в прокуратурата три пъти.

За последно близо 200 симпатизанти са били разпитвани през м. май, тази година. На нито един от тях обаче не е повдигнато обвинение.

Според Стойков прокуратурата е целяла да „сплаши" членовете на формацията, тъй като след разпитите част от тях са подписали декларации, в които заявяват, че „не поддържат сепаратистките антибългарски идеи на ОМО Илинден Пирин".

Ако формацията получи разрешение за регистрация за политическа партия, категорично няма да се коалират с „Атака", ВМРО и БСП.
Стойков е притеснен
, че нито една политическа партия няма да поиска да се коалира с тях, стресната от негативния имидж на ОМО - Илинден Пирин.

По думите му формацията се финансира от дарения на нейни членове, както и от глобата, платена от българската държава, след решението на Съда в Страсбург.

Припомняме, че Съдът за правата на човека в Страсбург прие, че отнемането на регистрацията на ОМО е в нарушение на човешките права и наложи глоба на България.

Според Стойков обаче решението на Съда предполага и България да възстанови регистрацията им.