Депутатът Герт Вилдерс продължава да е сред най-популярните политици в Холандия, макар че от януари срещу него се води съдебно дело заради насаждане на расова омраза. Какво кара холандците да го обичат?, пита се „Дойче веле".

Той няма шанс да стане премиер, но на предсрочните избори през юни водената от него Партия на свободата би могла да е втората политическа сила в Холандия. На какво се дължи популярността на Герт Вилдерс?

През 2008-ма година филмът му срещу исляма предизвика остри реакции в цял свят. Десният популист беше монтирал едни до други кадри на терористични атентати и смъртни присъди чрез обезглавяване. Във филма са показани и проповеди на мюсюлмански духовници, призоваващи към убийство на инаковерци.

Вилдерс, предполагат политолози, има успех, защото говори онова, което мислят мнозина холандци, страхуващи се от експанзия на исляма в страната им. "Мюсюлманите ще ни завлекат към дъното!" прогнозира Вилдерс. Противниците му го обвиняват в това, че налива масло в огъня, вместо да гради мостове. Според тях трябва все пак да е ясно къде са границите на свободата на словото и какво може да си позволява един политик, говорейки пред обществеността. Ето защо те са доволни от заведеното срещу него съдебно дело срещу Герт Вилдерс. Според Йерун тен Воорд, експерт по наказателно право:

"Прокуратурата го обвинява в дискриминация на имигрантите заради тяхната религия и раса. Освен това, гласи обвинението, Вилдерс се опитва да сее омраза и да обижда мюсюлманите, сравнявайки корана с книгата на Хитлер "Моята борба".

Процесът ще се проточи с месеци. В най-лошия случай Вилдерс може да получи присъда от две години затвор. Повдигнатото обвинение обаче не намали популярността на Вилдерс в Холандия. След успеха на партията му на местните избори през март някои дори пророкуваха, че той ще стане премиер. Според сегашните проучвания Партията на свободата има шансове да се превърне във втората политическа сила в бъдещия холандски парламент след изборите през юни.