6 смъртни присъди произнесе Наказателният съд в Триполи.
Веднага след това в залата и отвън се чуха възгласи "Аллах е велик".

Петте ни медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар бяха осъдени отново на смърт чрез разстрел.

Смъртните присъди са по обвинение за предизвикана епидемия с микроорганизми, с което са предизвикали смъртта на повече от един човек.
Те са оневинени по другите обвинения – сексуални, финансови престъпления.

Искаме бързи екзекуции, заявиха, цитирани от Ройтерс, роднини на заразени деца от Бенгази, чакащи пред съдебната сграда.

Съдът постанови също така да се изплатят по 700 хиляди динара на починало, както и 350 хиляди динара за всяко заразено дете.

Генералният извод:
Процесът е политически и такива трябва да са средствата за неговото решаване

Веднага след това адвокат Георги Гатев коментира пред Дарик, че е изключително изненадан от произнесените присъди.
Не мога да очаквам никакво правосъдие от либийския съд. Това се превръща вече в чисто политическо дело, категоричен е защитникът на медиците ни.

Адвокат Шейтанов също бе категоричен - Не ме интересуват либийските закони и либийското правосъдие. В Либия няма правосъдие, не може да се очаква такова.

Какво предстои
До месец съдът трябва да обяви мотивите си за присъдата. След това българската защита може и ще ги обжалва пред Върховния съд, от който единствено зависи кога ще започне новия процес. Ако и висшата съдебна инстанция потвърди присъдата, следва последната инстанция - Върховния съдебен съвет, който също може да потвърди или отмени присъдите.