Правителството одобри доклада на финансовия министър и предложените от него мерки по управлението на средствата от Еврофондовете.

Според анализа на Пламен Орешарски са констатирани няколко типа пропуски и слабости, сред които разминавания между технически и финансови оферти на етапа на договарянето, пропуски на етапа на изпълнението на дейностите и пропуски при наблюдението на проектите, съобщи след заседанието на правителството премиерът Сергей Станишев.

Той каза, че приетият доклад включва 16 мерки и уточни, че сред тях са рязко засилване на предварителния и текущия контрол, укрепване на одитните функции, включително предаване на одитните функции на външни одиторски фирми, засилването на административния капацитет и на прозрачността.

Предвижда се публикуване на всички списъци с бенефициенти по оперативните програми, каза Станишев и подчерта че това ще е постоянна практика.

Всички мерки ще бъдат качени на сайта на финансово министерство.

Засилването на административния капацитет предвижда и промени в закона за държавния служител.

Работна група ще изработи промени, позволяващи използване на средства предоставени от Европейския съюз за техническа помощ за наемане на допълнителни експертен и технически персонал.

Уволнения не са коментирани, каза финансовия министър Пламен Орешарски и подчерта, че досега това се прилага за службите, които не изпълняват ангажиментите си.
Така, че по думите му, тази практика не може да е кампанийна.

По мнението на финансовия министър сред констатираните слабости водещи са слабият капацитет, неволни грешки и комуникационни проблеми.