Почти едновременно елразпределителите ЧЕЗ и ЕVN обявиха, че са подготвили за внасяне в ДКЕВР предложения за повишение на цените.

Ако промяната бъде одобрена абонатите на ЧЕЗ ще плащащ 2,2 лева повече на месец, а на ЕVN - около 3 лева.

ЧЕЗ внася утре - 29 февруари, в ДКЕВР искане за 6,3% средно увеличение на цените на електроенергията (общо цена за снабдяване и за разпределение).
Предложеното средно увеличение за отделните групи потребители е както следва - 9% за битови потребители, 6.2% за фирми ниско напрежение и 1.1% за стопански потребители средно напрежение.

От своя страна EVN Bulgaria ще внесе в ДКЕВР своите намерения за нова тарифна структура и цени на електроенергията за новия регулаторен период, който влиза в сила от 1 юли тази година.
Те предвиждат средно повишение на цените на електроенергията от 11,3 %. Средното увеличение на цената на електроенергията за битови клиенти е 12,5 %.
Според изчисления на експерти на дружеството при средно месечно потребление на едно домакинство от 220 - 250 киловата, средното увеличение на месечните сметки ще бъде с около 3 лева на месец.

От ЧЕЗ обявяват, че предложенията за увеличение на цените на електроенергията са пряко свързани с необходимостта от покриване на реалните разходи на компаниите и изпълнението на планираните инвестиции
В увеличението е отчетена и инфлацията за последната година.

Към момента България е една от страните с най-ниски цени на електроенергията в Европа според официалните данни на европейската статистическа служба Евростат.