Компанията „Монтюпе" и нейното ръководство, с подкрепата на своите работници, ще продължим да защитаваме позицията си, убедени че предприетата сериозна мярка спрямо фирмата е неоснователна, както и научно необоснована.

В изявление, разпратено и до медиите, „Монтюпе" заявява, че през следващите дни ще публикуват стойностите от направените измервания на емисиите и за качеството на въздуха от независима и сертифицирана българска лаборатория.

Тези данни ще покажат, че „Монтюпе" спазва изискванията на екологичните стандарти, действащи в България и в Европа, заявяват от компанията и допълват, че „Монтюпе" ЕООД е сертифицирана по международните стандарти по отношение на опазването на околната среда (ISO 14001) и на здравето и безопасността при работа (ISO18001).

Припомняме, в понеделник на първа инстанция съдът в Русе потвърди заповедта за затваряне на една от производствените линии в завода „Mонтюпе".

Миналата година предприятието бе наградено от страна на българското правителство за работа при спазване на тези стандарти.

Също така от компанията припомнят, че два дни след замърсяването от РИОСВ - Русе са съобщили, че не „Монтюпе" е основният замърсител и че продължават да го търсят. Тъй като това не е станало, от фирмата намекват, че са направени изкупителна жертва в контекста на местните избори.

Въпреки значителните икономически загуби, причинени от пломбирането на производствената линия, ние запазваме доверието си в българските институции и вярвяме, че те ще признаят законното право на фирмата ни. Държим да отбележим, че до днес нито един от работниците на въпросната производствена линия не е бил уволнен.

„Не, ние не сме замърсителите в Русе!", категорични са от компанията.