Преструктуриране на икономиката ни към сектори с по-висока добавена стойност, навлизането на нови пазари, насърчаване на износа към икономики извън ЕС са част от мерките на кабинета за развитие на икономиката на страната ни.

Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Антон Кутев относно политиките на правителството за стимулиране развитието на икономиката в България.
В продължение на половин час двамата се „замерваха" с цифри, доказвайки твърденията си.

Запазихме най-ниските данъци, припомни Борисов и коментира, че има вероятност в края на мандата с малко, по думите му, да се намали и ДДС. Последната дума обаче ще е на финансистите.

От 2009 г. до 2011 г. са издадени 32 сертификата за инвестиции на обща стойност над 4,7 млрд. лв. В общини с безработица над средната за страната са осъществени 20 проекта с общ размер на инвестициите 4,1 млрд. лв. С финансови мерки са насърчени 8 проекта на стойност 727 млн. лв.

Бойко Борисов подчерта, че средствата от ЕС са един от основните инструменти за компенсиране на спада в чуждестранните инвестиции заради световната криза. ОП "Конкурентоспособност" е един от лостовете за прилагане на политики за подкрепа на малките и средни предприятия, категоричен бе министър-председателят.

Той се похвали, че износът ни е нараснал през 2011 с 20,9%, а износът за трети страни се е увеличил с 24,4%. Търсим възможности за ръст на експорта към бързоразвиващите се икономики, подчерта Борисов. Бележим ръст в износа за Индия, Китай, Турция, Египет, Украйна и Русия.

Когато дойдохме на власт бяха спрени европейските фондове и една по една отворихме всички програми, каза още министър-председателят. В пъти, пъти, пъти повече усвоихме средства, които Брюксел ни е заделил, допълни той.

По думите му кабинетът създал финансова стабилност и успял да изплати много от борчовете, заварени от тройната коалиция.

Всички мерки на кабинета на ГЕРБ според Бойко Борисов в условията на най-тежката финансова криза дават резултат.
Всъщност вие трябва да ни благодарите, защото успяхме да запазим стабилността на България и да не последва пътя на Гърция, а тя там щеше да отиде с вашето управление, с тези думи премиерът се обърна към опозицията.

По време на отговора на друг въпрос, премиерът се върна на темата „инвестиции".

Говорите за инвестиции - погледнете 75% от тези инвестиции са в София, защото бях кмет, похвали се Борисов.

Той критикува начина, по който предишният кабинет е инвестирал в енергетиката - сега цената на тока е 3 пъти по-скъпа. Не са направени, както трябва, според него и инвестициите  в зелена енергия. Затова сега се вдига цената на тока, категоричен бе премиерът.

При правителството на Сергей Станишев с 6 милиарда лева е намалял държавният дълг, а при управлението на Борисов се увеличил от 2 до 4 милиарда лева, контраатакува левицата.

Изхарчихте 4 милиарда лева от фискалния резерв, подчерта Антон Кутев. Това не са нашите борчове, това е вашият борч, допълни той.
Има и друг начин да се живее в криза, подчерта Антон Кутев и даде за пример съседна Турция, където има икономически растеж, както и Германия, където безработицата е много ниска.

Балансът между износ и внос продължава да бъде отрицателен, изтъкна червеният депутат. Според Кутев спадът на преките чуждестранни инвестиции продължава, а без тях няма как да се стимулира икономически растеж.

Кутев заяви, че е горд, че предишния кабинет неколкократно увеличавал пенсиите, а правителството на Бойко Борисов ги замразило, припомни той.

Всеки божи ден в държавата умират над 10 пенсионери, поради това че не могат да си платят лекарствата, посочи социалистът. Можехте поне малко да увеличите пенсиите, за да се повиши потреблението, смята депутатът от Коалиция за България.
Изказването на социалиста ядосаха чакащия реда си за парламентарен контрол финансов министър Симеон Дянков, който поиска думата.

2011 е първата година от 1996 година насам, в която текущата сметка е с положително салдо, обясни той. За първи път износът ни е по-голям от вноса, допълни той.

Фискалният резерв през 2011 година в нетна стойност, като се отчете какво държавата дължи на бизнеса български и чужд, е по-голям, отколкото беше през юли 2011 година, вие не платихте близо 4 милиарда дългове, оставихте ги за нас, хвалихте се, че уж имате голям фискален резерв, а 4 милиарда лева от този фискален резерв отиде, за да платим вашите дългове, подчерта финансовият министър.

Сега фискалният резерв е по-голям, отколкото вие ни го оставихте, категоричен бе той.