Американският президент Барак Обама заяви по време на пресконференция в Копенхаген, че времето за преговори е изтекло и трябва да се действа.

Той призова световните лидери да приемат споразумението за климатичните промени, колкото и несъвършено да е то.

Обама заяви: Няма време за губене. Време е да се застане зад едно предложение. Готови сме да изготвим днес, но трябва всички страни да се включат.

Лидерът на САЩ заяви, че променящата се среда е неприемлив риск за сигурността на народите, техните икономики и планетата. Той каза, че страните трябва да работят заедно за предприемането на национални действия като непрекъснато се поддържат поетите ангажименти.

Американският президент също обяви, че индустриалните държави трябва да помогнат на развиващите се страни да се адаптират.

Обама казва, че е убеден, че изменението на климата е реална и нарастваща опасност, като призова световните лидери да предприемат действия и да спрат обсъжданията.

Обама също отправи намек към критиците на изменението на климата, като го нарече наука, а не фантастика.

По-рано днес Обама разговаря с 20 от лидерите, присъстващи в Копенхаген, сред които френския президент Никола Саркози, британския премиер Гордън Браун, руския президент Дмитрий Медведев и бразилския президент Лула да Силва.

Френският президент обяви на брифинг след извънредната среща с лидерите, че Китай е страната, която блокира преговорите.