Австралийските власти „все по-уверени", че откритата част от самолет до остров Реюнион в Индийския океан е от изчезналия пътнически самолет MH370, съобщава „Гардиън".

Откритият двуметров флаперон или елерон-задкрилка ще бъде откаран във френския град Тулуза за установяване дали е от изчезналия преди 16 месеца самолет на Malaysia Airlines.
От парижката прокуратура обявиха, че откритата част, която в момента се намира на летището на острова, може да пристигне във Франция в събота сутринта. Френското военното министерство обяви, че след това ще бъде анализирана в специален военен обект.

Мартин Долан, главен комисар на австралийското Бюро за транспортна безопасност, заяви, че властите са „все по-уверени", че отломката е от MH370.

„Формата на частта изглежда много като фрагмент, който се свързва само със самолет „Боинг" 777", каза той пред „Франс прес".

Все още работим с нашите колеги от Франция и Малайзия за анализиране на цялата информация, все още не сме сигурни, но се надяваме до 24 часа да установим, поясни той.

В интервю за БиБиСи Долан каза, че ако се установи, че флаперонът е от „Боинг" 777, то MH370 е единственият вероятен източник.

Вчера премиерът на Малайзия заяви, че „много е вероятно" отломката да е от „Боинг" 777, но коментарът на Долан изглежда е първата констатация от високопоставен представител, че флаперонът е от изчезналия самолет.

Кораби и самолети от повече от 20 държави продължават да издирват изчезналия през март 2014 г. самолет в Индийския океан. Самолетът беше с полет от Куала Лумпур до Пекин и на борда му имаше 227 пътници и 12 членен екипаж.