Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме. Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание - този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание.

Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето.

Априлското въстание бе самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза. Пожарите на бунта осуетиха цяла Европа и не позволиха на Великите сили цинично да обърнат гръб на факта, че на Балканите има един народ, който е готов да мре за свобода и достойнство", отбеляза президентът.

Сто трийсет и деветата годишнина от Априлското въстание беше чествана на площад "20 април" в Панагюрище. Почетена беше паметта на участниците в историческите събития.

Българи от цялата страна се събраха в Панагюрище, за да се включат в националните тържества, посветени на 139-тата годишнина от Априлското въстание. Честванията започнаха с литийно шествие, водено от духовници, които пренесоха светините от Април 1876-та. Начело на литийното шествие бе сребърният Поибренски кръст, който е съпровождал Хвърковатата чета на Бенковски. На историческия площад "20 април" бе извършен ритуалът по издигането на националния флаг.