Мраморен блок с надпис, за който археолозите смятат, че е на фригийски език, е бил открит при тазгодишните археологически разкопки в района на Чанаккале, съобщават турски медии.

Според ръководителя на екипа проф. Джеват Башаран разкопките по разкриване на пластовете на античния град Парион се провеждат край днешното село Коджагюр, околия Бига. По време на археологическото заснемане на района в центъра на селото е бил открит счупен мраморен блок.

Според разкази на жителите в селото той е бил донесен там преди години от място, наподобяващо дъно на басейн. Жителите на селото го използвали да сядат за почивка. Когато археолозите започнали разкопки в района на селото обаче, мраморният блок привлякъл интереса им в по-различен аспект и те съобщили на специалистите.

Археологът Алпер Йълмаз посочва, че направените проучвания водят до тезата, че това е фригийски надпис. По думите му находката е изключително ценна и важна за проучване на древната история на Мала Азия.

Той обяснява, че фригийците започват да мигрират от Балканите към Мала Азия след 1200 година преди новата ера и се настаняват най-напред в Северозападна Мала Азия, а от 9 век преди новата ера се заселват във вътрешните части на Мала Азия, около днешна Анкара. Именно тук фригийската цивилизация отбелязва своя най-голям разцвет.

Един от изчезналите езици на древна Мала Азия - фригийският, се състои от 21 букви.

Фригийски надписи са намирани досега в т.н. Фригийска долина. Откривани са и надгробни камъни от фригийски погребения. Фригийски надпис обаче досега е откриван в град Манияс в централна Турция, но по на запад такава находка не беше намирана.

Според него откритият край Бига надпис показва, че голямото фригийско кралство се е простирало чак на изток от полуострова Бига. Той показва още голямото археологическо значение на този район и необходимостта от подкрепата на археологическите изследвания тук. 2700-годишният надпис е предаден на музея в Чанаккале.