Мина изненадващо направеното предложение на Делян Добрев за бърза редакция на приетия на първо четене бюджет на ДОО за следващата година и за запазване на сегашния максимален осигурителен доход на 2400 лева.

Калфин „вдигна ръце" от ГЕРБ
Още...

Така на практика ГЕРБ не се съгласи с тезата на вицепремиера по социална политика в собственото си правителство Ивайло Калфин, който твърдо защити миналато на първо четене увеличаване на този доход до 2600 лева.

Бързият обрат в бюджета на ДОО мина благодарение на 130 гласа „за", 36 „против" и 28 „въздържал се". Идеята на Добрев беше приета с ключовата подкрепа на ДПС, като те осигуриха 22 гласа „за". Поправката беше подкрепена и от Българския демократичен център (БДЦ), а против нея и въздържал се обявиха от Реформаторския блок.

„Това обърна целия бюджет на държавата, намалихте приходите с 60 млн. лева в ДОО. Трябва да намалите и разходите с 60 млн. лева. Разбихте всичко, сега каквото и да гласуваме, няма значение - 60 млн. лева ви липсват от две минути", се възмути депутатът от „БСП Лява България" Корнелия Нинова.

ГЕРБ не оттеглиха промените си за пенсионните фондове
Още...

Делян Добрев обаче обясни пред журналисти, че съдбата на максималния осигурителен доход не била окончателно ясна, тъй като в парламента се е гласувало само предложението, но не и основният текст.

След почивката ГЕРБ успя да „замаже" грешката си и на практика отмени гласуваното запазване на максималния осигурителен доход в размер на 2400 лева.
Парламентарната шефка Цецка Цачева убедено обясни, че искането на Делян Добрев не е било редакционна поправка и искането за гласуване е било недопустимо. Първоначалното гласуване бе разрешено от зам.-шефа на НС от ГЕРБ Димитър Главчев.

Думите на Цачева предизвикаха смях в народните избраници от ДПС, които застанаха с гласовете си зад предложението на Добрев. За да „замаже" гафа на колегата си Главчев, Цецка Цачева подложи на гласуване отменяне на приетото предложение за максимален осигурителен размер в размер на 2400 лева, а не 2600 лева. И на това предложение мнозинството в зала гласува „за" и отмени приетото предложение на гербера.

По този начин депутатите на ГЕРБ в рамките на час гласуваха два пъти „за" по две взаимноизключващи се предложения.

Замразиха майчинските

Още...

Тази парламентарна схема ядоса социалистката Мая Манолова, която обвини ръководството на НС, че подлага на трето гласуване един текст.

Само Конституционният съд може да каже дали един приет законов текст е в съответствие или е против Конституцията", напомни Манолова. Именно заради това тя се закани, че БСП ще гласуват тази практика чрез КС.

Гафът вече е направен. Отивайте да смятате новите числа в бюджета. Не правете груби конституционни нарушения в пленарна зала", ядосано заяви Манолова.

И подкрепилите предложението на Добрев ДПС депутати се ядосаха от отмяната му. „Г-жо председател, нарушение на правилника може ли да бъде поправено с нарушение на правилника?", попита народният избраник от ДПС Йордан Цонев.

В началото на дебата от БСП поискаха 3000 лева да е размерът на максималния осигурителен доход за следващата 2015-та година.

Социалистите са на мнение, че ако увеличението стигне до 3000 лева, приходната част на ДОО ще стане със 120 млн. лева и така ще има повече пари за пенсии, за майчинство и за фонд „Безработица".

„Близо 80 000 българи се осигуряват на максималния осигурителен доход", посочи в защита на предложението народният представител от левицата Корнелия Нинова и отново призова за засилване на социалната политика на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Мнозинството народни избраници обаче не подкрепиха идеята на столетницата и запазиха предложението за максимален осигурителен доход в размер на 2600 лева през предстоящата 2015-та година.

От „БСП Лява България" поискаха и допълнителни 103 млн. лева във фонд „Пенсии", които да отидат за т.нар ранно пенсиониране, при което българите, на които не им достигат две години стаж, да могат да се пенсионират, но с 0.4% по-ниска пенсия. И тази идея на социалистите обаче не получи подкрепата на 43-тото Народно събрание.

Именно тогава в дебата за кратко се включи и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин, тъй като депутатите от левицата нееднократно го попитаха защо именно той не подкрепя социални предложения.

"Можело е и в предишния парламент да го увеличите с 1000 лева, но го увеличихте само с 200 лева - сега правим същото", се обърна към народните избраници от „БСП Лява България" вицепремиерът по отношение на предложението за 3000 лева максимален осигурителен доход.

Социалният вицепремиер е на мнение, че увеличението на този доход трябва да бъде плавно. „Всички предложения са много добри, всички искаме повече пари, но това е бюджет и приходната, и разходната част трябва да са изравнени", отговори на въпросите Калфин.

Тогава, в хода на дебатите изненадващо от ГЕРБ предложиха да няма никакво увеличение на максималния осигурителен доход и през следващата година той да се запази сегашния си размер от 2400 лева. Идеята представи народният представител от ГЕРБ Делян Добрев с мотив да не се ощетяват българите с високи доходи. Подкрепа на предложението изрази и герберката Менда Стоянова.

Вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин обаче не бе оптимист за тази изненадваща идея.

„Навсякъде в чужбина и данъкът, и вноската за максималния осигурителен доход са по-високи. По-ниски от нашите надали има в някоя европейска държава", обясни Калфин и призова да се запази заложеното увеличение до 2600 лева.

Спорната тема за пенсионната реформа също не бе пропусната от страна на вицепремиера. „Ако продължаваме да отлагаме пенсионната реформа, ще изпразним напълно системата от собствени ресурси. Тя ще стане изцяло зависима от бюджета на държавата", предупреди социалният вицепремиер и се обърна с призив към депутатите - „нека вместо популизъм действително да уточним всички параметри на пенсионната реформа, които не се отнасят само до частните пенсионни фондове".