Националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев не е съгласен с твърдението, че е нужно Велико народно събрание, за да се приемат обсъжданите в момента конституционни промени. В ефира на БНТ той обори становището на работната група на ВАС, която зае именно такава позиция.

Пенчев онагледи развитието на реформата в съдебната система с модела на двама-трима ентусиасти, които движат нещата, с представители на статуквото и с мнозинството, на което „му е все тая".

За омбудсмана е важно да се приемат конституционните изменения, за да се тръгне към реална промяна в съдебната система. Според Константин Пенчев системата трябва да бъде изчистена от хората със съмнителна репутация, за да се върне гражданското доверие в съда.

Да се внимава да не стават грешки и да се провали реформата, посъветва той правосъдния министър Христо Иванов.

Омбудсманът коментира и събарянето на незаконните постройки на циганите в Гърмен и на други места в страната, като изтъкна, че е нужно да се прецени оправдано ли е от страна на държавата да прати тези хора и семействата им на улицата. За него ромският проблем е огромен и затлачван, а за обществото е много важно циганите да са образовани и конкурентоспособни, да сме едно общество.

Той похвали старозагорската община за това, че събаря незаконните постройки правилно - с подготовка и предварително уведомление, поетапно и чак тогава, когато е намерено къде да се настанят хората.

Все пак Пенчев призна, че постройките в Гърмен са били наистина за събаряне, не отговаряли на никакви строителни стандарти. Според него обаче трябва да има законови промени - постройките, които са стабилни, да могат да останат и да се узаконят.

Винаги ще има мошеници, които да точат НЗОК, и затова е  държавата - да ги спира, коментира Пенчев по отношение на проблемите в здравеопазването. По думите му винаги е имало хора, които остават без здравна помощ или лечение на ниво, затова са нужни промени.

Смятам, че има разум в това, че вървим в добра посока, оцени той промените, които въвежда здравния министър Петър Москов. По отношение на идеята за приватизация на болниците, която разбуни духовете в крайна сметка бе отхвърлена, омбудсманът обяви, че законодателят години търсил начин да я осъществи, а сега, тъй като проблемът е „костелив орех", го е отложил - вероятно за да „свърши нещо друго важно". Не мога да оправдая лимитите в здравеопазването, отсече обаче Пенчев.