Тази есен Пат Мътийни ще зарадва своите фенове в България с концерт на 22-ри октомври, събота, в зала 1 на НДК в рамките на фестивала MUSIC JAM 2011. Това е първото гостуване на виртуоза в страната ни, а честта да бъдем свидетели на хедлайнерското шоу на гениалния джаз изпълнител дължим на София Мюзик Ентърпрайсис.

Пат Мътийни вече сподели с български медии вълнението и нетърпението си от предстоящото събитие. В интервю за радио Jazz FM музикантът развълнувано възкликна: "Най-сетне ще изнеса концерт в България! Това е нещо, което очаквам от толкова много, много години. Не знам защо отне толкова време, за да се организира този концерт, и съм много въодушевен."

Мътийни добавя, че концертът ще бъде фокусиран върху трио аспекта от кариерата му и че ще включва музика като се започне от "Bright Size Life" и се премине през "Rejoicing"и "Question & Answer", както и музика от "Day Trip". „Този начин на свирене и мислене ще бъде основният, върху който ще се фокусираме. Но ще кажа, че по време на този концерт ще се случват и още много други неща, защото никога не съм идвал в България. Ще свиря някои соло композиции, ще има и изненади, които ще ни отведат на съвсем различно място. Наистина съм много развълнуван, че идвам във вашата страна. Вече нямам търпение!" каза още музикантът, споделяйки, че се надява един ден да доведе и Pat Metheny Group в България.

През годините Пат Мътийни е издал почти 40 албума, получавайки многобройни номинации за най-добър китарист и печелейки редица престижни отличия, между които 17 награди Grammy в най-разнородни категории. В интервю за вестник "24 часа" Мътийни сподели как възприема виртуозността в творчеството си: "Музиката е език. Когато се опитваш да комуникираш, си мислиш за идеята. А начинът, по който ще я предадеш, е нещо, за което се надяваш, че ще се разбере. И се подготвяш предварително. "

И все пак пред списание HELLO! България Пат откровено казва, че място за импровизации винаги има, защото според него най-хубавите неща в  живота са неплануваните. "Трябва да сме с отворени сетива да посрещаме всяка случайност. Джазът е именно това. Като импровизатори ние постоянно сме в търсене на моментите, в които ще ни се разкрие друг свят, друг начин на мислене, дишане, чувстване", допълва музикантът.

Дългоочакваното шоу на Пат Мътийни започва в 20:00 часа на 22-ри октомври, а билетите са на стойност от 40 до 90 лв. За повече информация относно събитието и възможностите за закупуване на билети може да посетите официалната страница на организатора на събитието: www.sme.bg