Информационна мрежа Bluelink официално обяви началото на кампания за свобода на словото в Интернет в съобщение, разпространено до медиите. „Управителният съвет и учредителите на „БлуЛинк” изразяват протест срещу действията на полицията от 12 юли 2007 г., когато Михаил (Мишел) Бозгунов е бил привикан и предупреден да не информира в личния си блог за бъдещи неразрешени природозащитни протести в защита на природен парк „Странджа” - се казва в декларацията, публикувана на сайта на Bluelink.

Предупреждението, отправено към блогъра, предизвика остри реакции сред блог-общността у нас. Действията на полицията са своеволие, категорични са авторите на лични дневници в Web, които се обявиха в подкрепа на Мишел и свободата на словото в Интернет. Според изявление на самия Михаил Бозгунов пред БНТ, цитирано от много други блогъри, Мишел не е получил копие на протокола за предупреждение, който е подписал. Медийният експерт Нели Огнянова коментира в блога си , че предупреждението е на база чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс за хулиганство и че „когато няма по кой текст да привлекат някого, привличат го по чл.325 НК“.

От BlueLink са категорични, че действията на полицията по предупреждаването на блогъра Мишел са били „нарушение на конституционната разпоредба, забраняваща български гражданин да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения.

“ Настояваме Народното събрание, правителството и министърът на вътрешните работи, които са пряко отговорни за действията на ГДБОП и полицията, да дадат ясен сигнал на българското общество, че категорично се разграничават от действията и похватите на сплашване и подтискане на гражданското изразяване, които нямат място в демократична страна като България, членка на Европейския Съюз – се казва в анонса на BlueLink.

Организацията е член на APC – Асоциацията за прогресивни комуникации, чиито девиз е „Интернет и ИКТ за социална справедливост и развитие“. Ангажирана е с разнообразни граждански инициативи за защита на околната среда, използването на Интернет за целита на гражданските организации и др.

Михаил (Мишел) Бозгунов е служител на BlueLink от 2004 г., пак по информация на организацията. Според анонс на сайта й от 16 юли, Мишел е „потърпевш..., който няма медиен, политически или финансов гръб“. От BlueLink обаче подчертават, че гражданската информационна мрежа „БлуЛинк” е създадена тъкмо с цел да насърчава използването на Интернет и новите информационни технологии за сплотяване и засилване на гражданското общество, демокрацията и опазването на околната среда в България, затова всички съучредители, служители, потребители и симпатизанти на BlueLink застават зад Мишел и неговата борба.