Не считам, че Желева е "запазената марка на България", нейната оставка спасява авторитета на премиера и имиджа на България.

Това коментира евродепутатът Антония Първанова, чието име бе замесено в скандала с изслушването на българския кандидат-комисар часове след като Желева обяви оттеглянето си от кандидатурата за поста еврокомисар.

"Всичко започна с катастрофалното представяне на Румяна Желева в Брюксел, сега имаме право на поправителен", смята Първанова, цитирана от БНР.

На въпрос какви са настроенията след новината за оттеглянето на българската кандидатура, Първанова отговори, че това "е трябвало да се случи по-рано и да не се драматизира излишно".
По думите й, "при очевидни слаби резултати без шум държавата е трябвало да предложи друг кандидат, който да тушира създалото се неудобство".

Запитана дали в казуса "Румяна Желева" не става дума за противопоставяне на фракции в рамките на самия ЕС, Антония Първанова обясни, че според нея става дума за политическо тълкуване на събития след представянето на слаб кандидат.

Междувременно председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу съобщи, че България издига за кандидат-комисар вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева след оттеглянето на Румяна Желева.

Политологът Огнян Минчев определи тази кандидатура като безспорна.
"Нито Борисов, нито Желева имаха най-голямата свобода да реагират в тази ситуация" - така Минчев коментира случилото се през седмицата след изслушването на Желева в европарламента.

Според него, настояването Желева да остане кандидат-комисар въпреки критиките към нея е могло да донесе "много подводни камъни за България за в бъдеще в ЕС". Оттеглянето според политолога е достойна позиция, за да може следващият ни кандидат-комисар да не бъде фокус на напрежение.

Коментирайки версиите за компетентността на Румяна Желева, Минчев каза, че тя се е проявила "в изключително сложна обстановка", когато тезата за конфликт на интереси е била "подпъхната" в портфолиото й.
"И студент не може да се представи най-добре, когато професорът го ругае или го заплашва", подчерта Огнян Минчев.