САЩ са готови да поставят въпроса за противоракетната отбрана в НАТО, както и да продължат дискусиите с Русия, включително за общи действия.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин след срещата си с първия зам.държавен секретар на САЩ Джон Негропонте, който бе в делегацията на Джордж Буш.

Калфин подчерта българската позиция, че е необходимо да има неделимост на територията на НАТО по отношение на сигурността.
Това, което ние не бихме искали, е да видим България да остане в част от НАТО-вска територия, която не е защитена и има опасност от нападения, изтъкна Калфин и каза, че в такава ситуация, освен България, са и още няколко страни.

Калфин посочи, че днес е заявил на Негропонте, че американската програма си е американска програма, и че ние бихме искали и НАТО да включи в дискусиите си тази тема.

Не става въпрос за декларации и гаранции, а за дългосрочни интереси, изтъкна още Калфин и подчерта, че противоракетната отбрана не е защита от руски ракети.

Мисля, че до голяма степен говорим със САЩ на един език, коментира Калфин, след като изпрати Негропонте.

На срещата са били обсъждани и темата за Либия, за бъдещите планове в Ирак, отношенията с Близкия Изток, включително Израело-Палестинския конфликт, отношенията с Русия на САЩ, на НАТО и на европейските страни, съобщи още Калфин.