Сръбските власти са арестували 7 души, заподозрени в участие в клането в Сребреница в Босна през 1995 г. Това са първите подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война, отбелязва "Ройтерс".

Мъжете, арестувани на няколко места в Сърбия, са обвинени за екзекуцията на повече от 1000 бошняци (босненски мюсюлмани) в склад в покрайнините на Сребреница, където са убити повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета, след като босненските сръбски сили го завладяха през юли 1995 г.

"Това е първият подобен случай на арестувани хора, заподозрени в пряко участие в клането в Сребреница", заявява Бруно Векарич, заместник-прокурор по военни престъпления, цитиран от „Ройтерс". По думите му, има и други заподозрени в Сърбия и съседните страни и сръбските власти били по петите им.

Съдът на ООН определи, че клането в Сребреница, извършено в рамките на няколко дни, представлява геноцид.

От прокуратурата в Босна приветстваха арестите, посочвайки, че операцията е била координирана между двете страни.

През юли ще се отбележи 20-годишната от геноцида в Сребреница. Близо 90% от жертвите са били ексхумирани от масови гробове и идентифицирани чрез ДНК анализ.

Седемте арестувани вероятно ще бъдат съдени в Сърбия, а не от Международния трибунал за военни престъпления за бивша Югославия в Хага, където бяха съдени бившият югославски президент Слободан Милошевич и босненският сръбски лидер Радован Караджич.

Задържаните са бивши членове на подразделение на босненското сръбско вътрешно министерство. Длъжностно лице, участващо в разследването, заяви, че сред арестуваните са командирът на подразделението Неделко Милидрагович, известен като „Недьо Касапина".

„Той и други лица са заподозрени, че са откарали около 15 автобуса с мъже от затворнически лагер в Сребреница до Кравица, където те са били екзекутирани", подчертава длъжностното лице и добавя: „Те са били първо застрелвани и след това хвърляни ръчни гранати".

Общо около 100 хил. души, в голямото си мнозинство босненски мюсюлмани, са загинали във войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г. по време на разпадането на социалистическа Югославия.