Учебното съдържание по литература е остаряло и не е променяно от началото на 90-те години.

Това каза проф. Милена Кирова, ръководител на катедра по българска литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на обсъждането на резултатите от държавните зрелостни изпити по български език и литература за 2008 г. и 2009 г. в МОН, предаде БНР.

Кирова заяви пред журналисти, че на учениците трябва да се предложи ново учебно съдържание, съответстващо на техните интереси.

Няма нищо страшно в това, да се включат по нови автори, както и различни автори да бъдат изучавани по избор във видовете училища, каза тя.

В отговор на въпрос Кирова посочи, че Иван Вазов не трябва да отпада от учебната програма, но пречка за неговото разбиране е езикът на творбите му, който е непонятен за учениците.

Затова изучаването на Вазов трябва да бъде придружено с някакъв вид помагало, в което да се поясняват архаичните термини, остарелите думи и турцизмите, които вече са изчезнали от българския език, отбеляза тя.

Кирова смята, че е необходимо осъвременяване на учебната програма по литература, за да се привлече интересът на учениците към нея.

Българските ученици не могат да пишат никакъв текст, включително и резюме на по-голям текст, заяви Кирова.

Тя допълни, че не децата са неспособни, а не са научени да пишат текстове в училище. Трябва да бъде въведена ясно регламентирана и добре обработена система от практики за писане на текст в училище.