Останалите три помощни училища в София дори са по-неподготвени от Четвърто помощно училище за случаи като с Ана-Мария. Това обяви в Русе просветният министър Румяна Коларова, цитирана от БТА. Тя посочи, че когато е посетила Четвърто помощно училище е видяла, че има пропуски в организацията. Назначила проверка и в останалите три училища. Имаме системен пропуск, констатира министърката и посочи, че това означава, че ситуацията в Четвърто помощно училище не е лична вина на директорката.

Министерство на образованието и науката (МОН) е предприело няколко мерки. От всяко едно училище е изискано да разпише координационен механизъм за действие в подобни случаи. Зам.-министър Ваня Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати. Механизмът за действие трябва да бъде разписан и в останалите 44 помощни училища в страната.

Започнало е и организирането на обучения за директори, като то не е само за помощните, но и за специалните училища.

Румяна Коларова обясни, че тези обучения ще бъдат съвместно с Агенцията за закрила на детето. Директорите ще могат да се научат как да реагират. По думите на просветната министърка неразпознатият риск е основният проблем в Четвърто помощно училище. Там са реагирали защитно, а не в интерес на детето. По този начин обаче се е стигнало да усложняване на ситуацията.

Запитана дали е трябвало в училището да има видеонаблюдение, Коларова обясни, че не знае защо няма изградено такова, но е почти убедена, че сега ще бъде поставено. Когато е ставало дума за сигурност, директорката е казала, че са имали проблем с външното пространство и затова са инвестирали в изграждането на ограда.

Министър Коларова се е запознала с обясненията на учителите, които са били доста противоречиви.

Има детайли, в които не искам да навлизам. Не бих искала да коментирам какво реално се е случило, докато компетентните органи не са се произнесли. Пропуските са такива, че не може без дисциплинарно наказание, но освен това ще имаме вторично решение в зависимост от становището на следствието и на прокуратурата. Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", заяви Коларова.

В Русе тя участва в  публична дискусия на тема „25 години по-късно", която се организира под патронажа на президента на България. Коларова обясни, че в стратегията за висшето образование е включена група от мерки, насочени към завършилите у нас висше образование да останат в България и към привличането обратно на младите хора с авторитетни дипломи от световно признатите академични центрове.