Рискове има навсякъде, както и тук, коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по темата шистов газ.

От Националната електрическа компания (НЕК) са завели иск срещу руската фирма "Атомстройекспорт", съобщи още Трайков.
още...

Все пак той изтъкна, че целта е рисковете да бъдат премерени по такъв начин, че да са минимални. Относно изготвения доклад за шистовия газ, поръчан от премиера Бойко Борисов, енергийният министър заяви, че той е формален и на този етап не се налага да бъде обсъждан.

На въпрос с колко ще поскъпне токът у нас, Трайков обясни, че в последните няколко месеца е изготвен план за инвестиции във въглищните централи.

От 2013 година всички въглищни централи трябва да купуват всички емисии въглероден двуокис, припомни той и отбеляза, че България и още няколко страни са се преборили да купуват 30%, а не 100% от квотите.

Министърът обаче поясни, че процентът ще се увеличава постепенно до 2020 година и в резултат на това увеличението на тока през 2013 година ще бъде доста по-малко от 23%, каквото би било, ако изкупувахме квотите на 100%.

Запитан как ще коментира изявлението на премиера Бойко Борисов в Чехия, а именно, че европейските страни в криза трябва да намалят заплатите и пенсиите до нивото в България, Трайков каза: Има неща в политиката, които по-рядко се казват, но са много верни. Това е едно от тях.

За съжаление е трудно да обясним на хората у нас защо трябва да сме толкова финансови дисциплинирани, изтъкна икономическият министър.

Той съобщи още, че през тази година от България са излезли огромно количество финансови средства.

Причината за това е, че чуждестранните компании - майки са започнали да изтеглят капиталите си от България, за да посрещнат своите разходи. Въпреки че това е лошо за страната, подобни „изтегляне" говори и че компаниите са в добро финансово здраве, стана ясно от думите на министъра на икономиката.